Руска дружинка, почерпена с ракийка наплашила 15хил. турска армия

10 окт.

Освобождението на България е един от най- славните ни моменти в цялата история. От първи до 12-ти клас учебниците ни описват обстойно събитията от Руско- турската война (1877-1878). Има обаче много комични факти, които са достояние само на любителите-историци.

Малко хора знаят, че едни от най- славните победи над турската армия, всъщност са постигнати благодарение на нашенската ракия!

Два месеца преди подписването на мирния договор и Освобождението на България, Пловдив все още се намирал под турско владичество. Страховитият Сюлейман паша и 15-хилядната му армия държали града в железен обръч. Войската се намирала на гарата. По обяд, Пашата седнал да яде. Но изведнъж запъхтени адютанти дотичали при него и му съобщили, че многобройна руска армия нахлула в града. Паника обхванала турците и те побързали да избягат от Пловдив. Всъщност това изобщо не била войска, а малка дружинка пияни руски войници. Преди да стигнат до бъдещата столица на Източна Румелия, солдатите освободили няколко селца в района. Зарадвани, местните българи посрещнали братушките възторжено и богато ги нагостили и напоили с ракия.

Според историята, след среднощен запой, на другия ден по обяд шепата неизтрезнели руснаци решили да превземат Пловдив. В пристъп на алкохолно въодушевление и с бойни викове прекосили Марица и влезли в града. Турците толкова се стъписали от гюрлутията, че решили, че това е многохилядна армия.

И в Северна България ракията се оказва решаваща за елиминирнето на турската съпротива. Гарнизонът в Шумен бил под командването на Мехмед Али- приел исляма германец. Началникът бил известен със слабостта си към алкохола и безконечните мухабети. Мехмед Али бил чест гост в чорбаджийските домове в града. По цели нощи ядял и пиел с местните богаташи. Постоянният му махмурлук се отразил пагубно на шуменският гарнизон, както и на турските войски в Русе, Силистра и Варна. Мехмед Али не участвал в бойните действия и така без да иска осигурил комфорта на левия руски фланг. Изводът от тази история е, че алкохола действа като катализатор: на можещия- позитивно, а на некадърника- пагубно. И един съвет: Който не може да пие- да не го прави!

Коментирай