Разказа на Слави и Васко за боят им с френските спец.части

3 ное.

Отидохме да нагледаме окосената люцерна, тъй като ромите от близкото с. Мечка непрекъснато крадат, обясни Слави.

Когато с Васко и Румен стигнали там, видели джип „Нисан“, който тръгнал да ги гази. Затова и станало мелето. 

Не ни е страх от група поне до 7-8 души, казват те за неравното разпределение на силите във фаталната нощ. 

Братята налагали чужденците с летви. Но те били яки, владеели разни техники и оказали яростна съпротива носи мълвата в селото. Румен стрелял при самоотбрана и ранил двама в краката. После повикали линейки и полиция. Правеха се, че не могат да вървят, а после сами се качиха в линейката, разказват братята. 

На финала трима от чужденците се озовали в болница, а Слави и Васко – в ареста. Ако не ни бяха заключили, щяхме да хванем онези двамата, които са минали през селото във вторник, категоричен е Слави.

Пуснали са ги на другия ден. Или ние попаднахме на когото не трябва, или те, казват братята за случката с чужденците. Двамата не знаят дали мъжете от ливадата са били французи. Не са ги чули да говорят. Видели са обаче, че са мургави, въпреки че е било тъмно и е имало мъгла. Слави и Васко казват, че не е необичайно да посещават ливадата по това време на нощта. Миналата година там имало нива с картофи. А ромите от Мечка успели да извадят 30-40 кг, въпреки че Слави денонощно бил на полето. Набезите продължавали и сега – преди дни пак имало 3 каруци с петима роми в района.

Слави се ядосва на местния полицай, че не направил нищо, за да спре кражбите. От Мечка са гладни, ще правят сватба, нищо не мога да направя, твърдял районният инспектор. Бойко ни каза да гледаме картофи ние като не можем да ги опазим и да се защитим, сме най-големите балъци, отсича Слави.

Той и брат му Васко, който наскоро се върнал от Испания, се ядосват и на прокурора по техния случай, защото ги обиждал. Докато били в ареста, го чули да казва по телефона на някого: „Занимавам се тук с двама гащници.“ Това държава ли е, питат мъжете. Васко се притеснява дали след случилото се ще може пак да замине за Испания, където работи на трудов договор. 

Екипът на „Преса“ не успя да се види с полицая, който има най-голяма заслуга за задържането на трима от чужденците – в къщата му нямаше никой. „Мани ги тия, те са големи побойници“, нарежда възрастен човек от селото, като питаме за братята. Казва, че преди дни заплашили да го бият. Разказа на дядото прекъсва дъщеря му с думите: „Айде влизай вътре и не говори.“ Иначе според местните Слави и Васко били добри момчета. И просто защитавали имота си.

Коментирай